NASA közlemény sikerült kinyerni oxigént a Mars légköréből

Egy Marson tett kísérlet (a MOXIE-nak köszönhetően) bizonyította, hogy lehetséges oxigént kinyerni a vékony marsi légkörből.

 nasa_kozlemeny_sikerult_kinyerni_oxigent_a_mars_legkorebol.png

Mióta a Perseverance rover 2021-ben landolt a Marson, a MOXIE összesen 122 gramm oxigént termelt, ami nagyjából megegyezik azzal az oxigénmennyiséggel, amit egy kistestű kutya 10 óra alatt belélegzett.

A MOXIE a legjobb teljesítményre állítva óránként 12 gramm oxigént állított elő, ami kétszerese a NASA eredeti céljának a műszer számára, 98 százalékos vagy annál jobb tisztaságban. Augusztus 7-én, az 16. elemzés során, a műszer 9,8 gramm oxigént termelt.

A MOXIE sikeresen megfelelt minden műszaki követelménynek, és egy teljes marsi év során változatos körülmények között használták, így az eszköz fejlesztői sokat tanultak a technológiáról.

A MOXIE elektrokémiai folyamatot használva molekuláris oxigént állít elő a Mars vékony légköréből, minden egyes szén-dioxid molekulából egy oxigénatomot kiválasztva.

Ahogy ezek a gázok áthaladnak a rendszeren, elemzik tisztaságukat és az előállított oxigén mennyiségét.

A MOXIE az első olyan technológia volt, amelyet arra terveztek, hogy vizsgálja, hogyan lehetne az emberek túlélni a vörös bolygón.

Egy oxigéntermelő rendszer számos módon segíthetné a jövőbeli missziókat, de legfontosabb célja az lenne, hogy az űrhajók üzemanyagához szükséges oxigént állítson elő, ami ipari mennyiségű mennyiségben lenne szükséges ahhoz, hogy űrhajósokkal rakétákat indítsanak a Marsról a Földre.

Ehelyett, hogy nagy mennyiségű oxigént szállítanának a Marsra, a jövőbeli űrhajósok közvetlenül a Mars légköréből nyerhetnének oxigént, ami jelentős előrelépés lenne egy ilyen bonyolult űrutazás során.

A bejegyzés trackback címe:

https://biznisznet.blog.hu/api/trackback/id/tr618367627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása